Aleksandar Lukašenko novi je stari predsjednik Bjelorusije. Ovom izbornom pobjedom on si je osigurao već šesti predsjednički mandat u nizu u zemlji u kojoj vlada od 1994. godine.

Zapadnji mediji posljednjih su dana Bjelorusiju opisivali kao zemlju u kojoj je opozicija unaprijed najavljivala neslobodne i namještene izbore. Nakon objave prvih neslužbenih rezultata, u noći na ponedjeljak diljem Minska došlo je do žestokih sukoba između demonstranata i policije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pobjednik je predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 80,23 posto glasova. Izlaznost na izborima je bila 84,23 posto, a rezultati izbora se smatraju važećim, rekla je Lidia Ermoshina, čelnica Centralne izborne komisije.

Ipak, protivnički kandidati su izrazili nezadovoljstvo zbog rezultata, a podršku su dobili od nekoliko tisuća ljudi koji su izašli na ulice tražeći navodne pravedne izbore.

U ponedjeljak je policija privela oko veći broj prosvjednika i izgrednika. Lukašenko opravdava postupanje policije i tvrdi da su na nemire odgovorili na primjeren način.

Upozorio sam da ovdje neće biti Maidana, bez obzira koliko to netko želio“, rekao je Lukašenko aludirajući na revoluciju u susjednoj Ukrajini 2014. godine.