Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi ponuditi Venezueli šansu koju je tražila da uvjeri Bidena da smanji ili odustane od američkih sankcija njezinoj naftnoj industriji. Kako zemlje diljem svijeta uvode sankcije Rusiji, a naftne kompanije povlače se iz ruskih operacija, doći će do neizbježnog pada svjetske opskrbe naftom. Pitanje je kako se taj nedostatak ponude može zadovoljiti u kratkom roku jer potražnja u cijelom svijetu ostaje visoka.

Visoki američki dužnosnici otputovali su u Venezuelu kako bi se sastali s vladom predsjednika Nicolása Madura, dok Bidenova administracija pojačava napore da odvoji Rusiju od preostalih međunarodnih saveznika usred sve većeg sukoba oko Ukrajine.

Ovo je putovanje najviši posjet Washingtonskih dužnosnika Caracasu, glavnom gradu Venezuele, posljednjih godina. Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose s gospodinom Madurom i zatvorile svoje veleposlanstvo u Caracasu 2019., nakon što su optužile autoritarnog vođu za izbornu prijevaru.

Cijena nafte značajno je porasla tijekom prošle godine, budući da je potražnja rasla nakon pandemije. S cijenama nafte u nedjelju iznad 130 dolara zbog straha da će SAD i njihovi europski saveznici zabraniti rusku naftu. Ako Biden želi spriječiti porast cijena goriva u SAD-u i suzbiti inflaciju prije srednjoročnih, tada će pronalaženje veće ponude biti ključni prioritet.

Oglas:

SAD je uveo sankcije venezuelskoj naftnoj industriji pod Trumpovom administracijom 2019. kako bi izvršio pritisak na Madura da ode s vlasti. U međuvremenu, venezuelansko gospodarstvo silno je patilo od smanjenja prihoda od nafte.

Unatoč tim sankcijama, Venezuela je postupno oživljavala svoje naftne operacije tijekom posljednje dvije godine, surađujući s Iranom pod sankcijama SAD-a na zajedničkom razvoju njihove energetske industrije. Dok je Iran kupovao venezuelansku naftu, Venezuela je kupovala iranske naftne derivate u pokušaju da oživi svoju energetsku industriju dok gleda u budućnost bez sankcija.

Autor: Ivica Mandekić