Nakon primanja cjepiva AstraZenece, dvoje bolničara dobilo krvne ugruške, od kojih je jedan umro

„Stručnjaci“ tvrde da su „koristi“ od cjepiva veće od mogućih „nuspojava“.

Dvoje bolničkih djelatnika u Danskoj dobilo je krvne ugruške i krvarenje u mozgu nakon što su cijepljeni protiv Covid-19 cjepivom AstraZenece. Jedan je umro.

Danska je u subotu otkrila da su oba zaposlenika imala problema manje od četrnaest dana nakon cijepljenja. Međutim, detalji o incidentima trenutno su nepoznati.

Novo izvješće dolazi usred sve veće zabrinutosti u Europskoj uniji zbog toga je li cjepivo Covid-19 AstraZenece povezano s krvnim ugrušcima.

Najmanje 10 slučajeva ljudi u Danskoj koji su imali krvnih ugrušaka nakon što su primili cjepivo prijavljeno je početkom ovog tjedna, a isti problemi zabilježeni su u cijeloj Europi. Međutim, države članice Europske unije nastavile su s distribucijom AstraZenecinog cjepiva nakon privremene suspenzije, a istraga je zaključila da su tobožnje koristi cjepiva veće od rizika.

S druge strane, Finska je u petak obustavila distribuciju cjepiva nakon što su kod primatelja zabilježena daljnja dva slučaja stvaranja ugrušaka.

Norveški znanstvenici tvrde su da su krvni ugrušci povezani s cjepivom AstraZenece, dok je francuski regulator HAS (Haute Autorite de Sante) preporučio da se primjenjuje samo kod starijih od 55 godina – navodeći „mogući povećani rizik“ od stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađih osoba.

Neki su europski čelnici pokušali ublažiti zabrinutost zbog cjepiva AstraZenecw obećavajući da će ga sami uzeti.