Nakon što je imigrant Oumar N. brutalno silovao Francuskinju tako da je završila u jednomjesečnoj komi, dvadesetak aktivista održalo je prosvjed je ispred njegove kuće u Cherbourgu u Francuskoj. Međutim, sada im prijeti kazneni progon i kazna do pet godina zatvora za “neovlašteno okupljanje” i za ” nanošenje štete integritetu osobe pozivanjem na samoobranu ” unatoč očitoj nesposobnosti francuske vlade da zaštiti vlastite građane.

Demonstracije, koje su se održale 9. rujna 2023., bile su u ime 29-godišnje Mégane, koja se probudila iz kome, ali ostaje u životnoj opasnosti. Francuska vlada možda ima poseban razlog za progon Argosa, desničarske skupine koja je organizirala prosvjed, budući da je skupina izravni nasljednik francuske skupine Génération identitaire, koju je vlada zabranila 2021. Génération identitaire postala je trn u oku vlasti nakon što je pokrenula niz prosvjeda građanskog neposluha protiv stanja demografske transformacije u Francuskoj i neuspjeha vlade da kontrolira ilegalnu imigraciju.

Grupa Argos objavila je o svojoj akciji na društvenoj mreži X, pišući:

“Argos podržava Mégane i njezinu obitelj dok izlazi iz kome. Oumar N. ju je divljački napao i silovao u kolovozu, a Mégane je danas konačno izašla iz kome, ali je i dalje u krhkom stanju. Aktivisti Argosa su stoga otišli u bolnicu u Cherbourgu gdje se ona liječi kako bismo joj iskazali podršku. Donacija je također uplaćena putem nedavno osnovanog fonda. U društvu u kojem država i pravosuđe rade svoj posao, Mégane ne bi morala trpjeti Oumarovo barbarstvo. U društvu u kojem mladi ljudi nemaju mentalitet promatrača, Oumar ne bi mogao počiniti ovaj zločin. Podrška za Mégane, narodna samoobrana za svoje!”

Desetak aktivista uhićeno je nakon što su držali transparente na kojima je pisalo: “Država nas ne brani, pripremite se” i plakate s fotografijom osumnjičenog silovatelja. Najmlađi uhićeni iz skupine ima 18, a najstariji 28 godina. Privedeni su u policiju i zadržani su 48 sati. Svi aktivisti iskoristili su svoje pravo na šutnju, javlja francuski medij Ouest France.

Tužitelj u ovom slučaju osvrnuo se na pozive skupine na samoobranu, unatoč tome što je država sve nesposobnija obraniti svoje građane.

“Optuženi ste jer ste, kroz govore održane na neprijavljenim prosvjedima, poticali namjerno nanošenje štete integritetu osobe pozivanjem na samoobranu”, izjavio je Pierre-Yves Marot, javni tužitelj.

Osumnjičeni silovatelj, Oumar N., sada je u istražnom zatvoru zbog seksualnog napada na Mégane. Osumnjičenik joj je zadao tako teške rane kad ju je silovao drškom metle da je umalo umrla. Djelatnici hitne pomoći, uključujući bolničko osoblje, navodno su briznuli u plač dok su pružali pomoć ženi, a nekima je bilo potrebno psihološko savjetovanje.

Njezin otac, Ludovic, govorio je za francuski tisak i izrazio svoj bijes zbog brutalnog silovanja i činjenice da 18-godišnji osumnjičeni imigrant, Oumar N., nije bio u zatvoru unatoč svom dugom i nasilnom dosjeu, uključujući i incestualno silovanje svoje mlađe sestre.

“Vlada ne komunicirajući o ovom napadu daje zasluge svim ovim seksualnim predatorima i drugim parazitima društva koji haraju ulicama. ‘Vjerujte u pravdu’, rekli su nam… Mi samo to želimo”, rekao je.