Nakon punih 40 godina, cjepivo protiv HIV-a kreće u prvu fazu testiranja

Istraživači s britanskog sveučilišta Oxford primijenili su prve doze potencijalnog cjepiva protiv HIV-a testnim sudionicima u sklopu prve faze kliničkog ispitivanja započetog u ponedjeljak.

Ispitni protokol nazvan HIV-CORE 0052, ima za cilj procijeniti sigurnost, podnošljivost i imunogenost cjepiva HIVconsvX, reklo je Sveučilište. Projekt je dio Europske inicijative za cjepivo protiv side, koju financira Europska komisija.

Cjepivo je poznato kao „mozaik“, što znači da može ciljati širok spektar HIV-1 inačica i potencijalno postati prikladno cjepivo za upotrebu širom svijeta.

Znanstvenici će dati dvije doze cjepiva u razmaku od četiri tjedna za 13 zdravih, HIV negativnih odraslih osoba, u dobi između 18 i 65 godina, za koje se ne smatra da imaju rizik od zaraze.

Učinkovito cjepivo protiv HIV-a nedostižno je već 40 godina“, rekao je Tomas Hanke, vodeći istraživač ispitivanja i profesor imunologije cjepiva na Sveučilištu Oxford u Jenner Institute.

Ovo je ispitivanje prvo u nizu evaluacija ove nove strategije cjepiva kod HIV-negativnih osoba za prevenciju i kod osoba koje žive s HIV-om radi liječenja.

Ovo cjepivo djeluje stimulirajući imunološki odgovor tijela putem T stanica koje ubijaju određene patogene, za razliku od većine drugih kandidata za cjepivo protiv HIV-a, koji induciraju antitijela stvorena od B-stanica u borbi protiv virusa.

HIV napada imunološki sustav tijela i može se razviti u AIDS opasan po život ako se ne liječi. Oxfordski tim očekuje da će svoje rezultate izvijestiti do travnja sljedeće godine. Također se planira pokretanje sličnih ispitivanja u Europi, Africi i SAD-u.