Prosvjedi protiv obnovljenih ograničenja postali su nasilni u Haagu. Do nemira dolazi dan nakon što je nekoliko demonstranata u drugom nizozemskom gradu, Rotterdamu, ozlijeđeno u policijskoj paljbi.

Sedam osoba uhićeno je nakon što su u subotu izbili žestoki sukobi između policije i prosvjednika protiv karantene u Haagu.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje prosvjednike kako pale vatromet koji je izazvao više požara.

Na drugom se snimku mogla vidjeti skupina prosvjednika kako ruši prometni stup opremljen nadzornom kamerom.

Nizozemska policija izvijestila je da je pet njezinih službenika ozlijeđeno u obračunu s izgrednicima. Jedan policajac prevezen je u bolnicu s ozljedom koljena i potresom mozga. Druga dvojica imaju oštećen sluh, dok su još dvoje zadobili ozljede ruku.

Kaotične scene u trećem po veličini nizozemskom gradu odvijale su se dan nakon što je prosvjed protiv ponovnog uvođenja ograničenja u Rotterdamu bio poremećen nasiljem. Više od 50 ljudi uhićeno je u gradu, a tri su ozlijeđene nakon što je policija otvorila vatru u pokušaju da uguši nemire. Policija je kasnije tvrdila da su policajci bili primorani pucati u mete kako bi se zaštitili. Trojica ozlijeđenih prosvjednika ostaju u bolnici, a njihovo stanje nije poznato.

Prosvjedi su zahvatili niz nizozemskih gradova nakon što je Nizozemska prošlog tjedna postala prva zemlja u zapadnoj Europi od ljeta koja je ušla u djelomično zatvaranje. Napetosti su dodatno porasle nakon što je vlada zabranila novogodišnji vatromet, a nizozemski parlament podržao uvođenje takozvanog 2G sustava, koji bi necijepljenima i onima koji se nisu nedavno oporavili od virusa onemogućio pristup dugom popisu javnih mjesta.