Foro: Reuters

Izraelska vojska u subotu je po prvi put u 35 godina izgubila jedan borbeni zrakoplov kojeg je srušila sirijska vojska nakon izraelskog zračnog napada na sirijske vojne položaje. Nakon obaranja zrakoplova, Izrael je promptno kao razlog za svoj napad istaknuo navodni upad iranskog drona u izraelski zračni prostor, koji je navodno također oboren.

Odgovorit ćemo na svaku provokaciju, nastavit ćemo štititi naše vitalne sigurnosne interese,“ izjavio je ministar obrane Avigdor Liberman. „Da parafraziram poznatu izreku ‘Ovo nije vrijeme za lajanje, vrijeme je za ugriz’ – a mi ćemo ugristi snažno,“ upozorio je Liberman.

Nakon subotnjeg sukoba, izraelski premijer Netanyahu unatoč gubitku zrakoplova izjavio je kako je Izrael „nanio težak udarac vojskama Sirije i Irana.

Ipak, Iran je naveo kako nema veze ni sa kakvim „upadima“ u izraelski zračni prostor, ali su i upozorili da neće ustuknuti ukoliko budu napadnuti.

Tvrdnja koju iznose cionisti da su izveli borbene letove kako bi nanijeli štetu iranskim bazama u Siriji je laž,“ izjavio je Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti.

Sirijske vlasti također su upozorile Izrael da se suzdrže od sličnih napada u budućnosti ističući kako bi mogli iznenaditi „agresora.

Agresor bi pun samopouzdanja mogao ostati iznenađen jer misli da nas je ovaj rat – kojemu je rasuta Sirija bila izložena godinama – učinio nesposobnima za odgovor na napade,“ rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Ayman Sussan tijekom konferencije za novinare u Damasku.

Ako Bog da, vidjet će još iznenađenja ako pokušaju napasti Siriju,“ zaključio je Sussan.