Nakon ruskih eto nam i „iranskih hakera“

Foto: Reuters / Kacper Pempel

Iranski hakeri postali su prijetnja američkim informatičkim sustavima, tako barem tvrde cybersecurity tvrtke FireEye i CrowdStrike.

Doista, zamjetili smo povećanu cyber aktivnost prema zapadu, posebno početkom i sredinom ovog mjeseca“, izjavio je zamjenik predsjednika tvrtke Crowdstrike Adam Meyers.

Ben Read, analitičar cyber špijunaže pri tvrtci FireEye, potvrdio je spomenute navode, te je rekao da hakersku kampanju vodi hakerska skupina APT33, još poznata pod nazivom „Refined Kitten“, a koja je navodno povezana s iranskom vladom.

Američki časopis Wired objavio je priču da su Iranci napali američko ministarstvo energije, i to ni više ni manje nego sumnjivim e-mail porukama….. Informacije za tu priču došle su od tvrtki CrowdStrike i Dragos.

Ministarstvo energije zna za izvješće o aktivnosti skupine APT33, te zbog sigurnosnih razloga ne želimo komentirati cyber aktivnosti usmjerene protiv naše mreže“, stoji u izjavi ministarstva.

Crowdstrike je tvrtka koja je optužila Rusiju za hakiranje računala Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.