Portal Star Tribune navodi da je u Minneapolisu eksplodirala razina zločina od smrti Georgea Floyda. „Nasilje dolazi uslijed oštrog porasta pucnjava u 22 dana od Floydove smrti. Od 26. svibnja do utorka, ustrijeljeno je 66 osoba, ili oko 45 posto ukupnih žrtava pucnjava u godini, prema podacima policije.“

Unatoč alarmantnom porastu takvih nasilnih incidenata u koje su upleteni crnci, dužnosnici Minneapolisa nedavno su započeli zajedničke napore na „demontiranju“ policijske uprave Minneapolisa.

Prvog tjedna nakon smrti [Georgea] Floyda zabilježene su rekordne 22 žrtve, a u sljedeća dva tjedna 16 i 19 žrtava, što je sve među prvih pet najnasilnijih tjedana u gradu od 2016. Sveukupno je 149 ljudi dosad ustrijeljeno u pucnjavama 2020. – najviši zbroj u posljednjih pet godina.

Ovaj je tjedan na medijskom brifingu o policijskoj reformi predsjednik Trump istaknuo je da je gotovo dvije trećine ubojstava prošle godine u gradu Baltimoreu ostalo neriješeno. Naveo je i užasne brojke za Chicago.

Četrdeset i sedam posto svih ubojstava u Chicagu i 68 posto svih ubojstava u Baltimoru prošle je godine bez uhićenja.

Baltimore Sun izvijestio je da će 300 smrtnih slučajeva biti registrirano petu godinu zaredom u Baltimoreu. Policijska uprava u Baltimoreu (BPD) potvrdila je predsjednikovu izjavu dajući do znanja kako je riječ o jednom od najopasnijih gradova u SAD-u.

Gradska uprava Baltimorea u utorak je potvrdila predsjednikove statističke podatke.

Unatoč tome, Gradsko vijeće izglasalo je ukidanje financijske podrške policijskom odjelu u iznosu od 22 milijuna dolara.

Analiza „rasizma“: U SAD policajci ubijaju najviše bijelce, a crnce najviše crnci