Francuski i njemački poljoprivrednici morati će uništiti tisuće hektara uljane repice nakon što su vlasti EU otkrile kako su supstance GMO tvari pomiješane sa sjemenom kojeg su kupili od Monsanta.

Ilegalne supstance otkrivene su prošle jeseni u tri odvojene serije sjemena uljane repice, ali je vijest o tome objavljena tek ovih dana. Dok je Bayer, vlasnik Monsanta, najavio povlačenje proizvoda, poljoprivrednici su već zasadili oko 8000 hektara u Francuskoj i 3000 hektara u Njemačkoj, prenosi RT.

Iz Bayera navode kako procjenjuju da količina nedozvoljenih supstanci čini „samo“ 0.005 posto ukupne količine sjemena uljane repice prodane u Njemačkoj i Francuskoj pod nazivom Dekalb. Obje zemlje zakonski zabranjuju proizvodnju GMO usjeva, uz stroge kazne za „slučajnu“ kontaminaciju običnih usjeva.

EU odobrila Monsantov glifosat na osnovu krivotvorenih istraživanja

Monsanto je odbio procijeniti troškove zagađenja GMO-om, koji ne uništava samo ovogodišnje usjeve, već i one za iduću godinu, jer se poljoprivrednicima brani uzgoj uljane repice na kontaminiranom zemljištu.

Iz tvrtke su ponudili odštetu poljoprivrednicima od bijednih 2000 eura po hektaru.

Kako tvrde iz Monsanta, uzrok kontaminacije sjemena je nepoznat, te su navodno odlučili zaustaviti njegovu proizvodnju u pogonima u Argentini.