Nakon što je kritizirao Zelenskog i potom se ispričao, britanski ministar najavio ostavku

Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u petak da su njegovi komentari o nedostatku “zahvalnosti” ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog za vojnu potporu Ujedinjenog Kraljevstva “pogrešno shvaćeni” i da će njegova vlada nastaviti “pomagati Ukrajini da nabavi ono što im je potrebno za pobjedu”.

Govoreći na marginama summita NATO-a u Litvi ranije ovog tjedna, Wallace je rekao novinarima da “ljudi žele vidjeti malo zahvalnosti” iz Kijeva. Prisjećajući se prošlogodišnjeg putovanja u Ukrajinu u kojem mu je odmah predočen popis zahtjeva njegovih ukrajinskih kolega, Wallace je opisao kako je rekao Ukrajincima da zapadne zemlje “nisu kao Amazon”.

Wallaceove primjedbe izazvale su sarkastičan odgovor Zelenskog, koji je ponudio da se “svako jutro probudi i osobno zahvali ministru”.

U objavi na Facebooku u petak, Wallace je inzistirao na tome da nikada nije namjeravao kritizirati ukrajinskog čelnika.

“Govorio sam o potrebi da Ukrajina ponekad prizna da u mnogim zemljama i u nekim parlamentima nema snažne potpore kao u Ujedinjenom Kraljevstvu”, napisao je. “Ovo nije bio komentar o vladama, već više o građanima i predstavnicima u međunarodnoj zajednici”, istaknuo je, dodajući da će nastaviti “dopirati do drugih građana koje još treba uvjeravati”.

Britanski ministar obrane Ben Wallace tijekom vikenda je pak objavio da napušta vladu prilikom sljedeće rekonstrukcije kabineta na jesen i neće se kandidirati za ponovni izbor u parlamentu, rekao je u subotu za UK Times. Nakon neuspjelog nastojanja da predvodi NATO, rekao je da želi potpuno napustiti politiku.

Wallace je naglasio da ne planira napustiti vladu “prerano” i izazvati posebne izbore, inzistirajući da se ne povlači zbog predviđenog poraza konzervativaca, već zato što se njegova izborna jedinica raspušta. Međutim, implicirao je da mu je dosta aktualnog posla, naglašavajući svoju 24-godišnju političku karijeru i objašnjavajući “Proveo sam više od sedam godina s tri telefona pokraj kreveta.”

Ministar je predvidio “mnogo nesigurniji, nesigurniji” svijet do kraja desetljeća, s UK-om koji će završiti u “hladnom ili toplom sukobu”, a Rusija, Kina i “terorističke skupine koje još uvijek nisu nestale” prijeteće sa svih strana.

Autor: Ivica Mandekić