Nakon što je prebjegao u Južnu iz Sjeverne Koreje, uhvaćen kako bježi natrag na Sjever

Foto: Izvor: AFP / Saul Loeb

Seulska policija uhitila je muškarca koji je pokušao prijeći granicu sa Sjevernom Korejom i vratiti se u svoju domovinu nakon što je dvije godine proveo u Seulu.

Naime, neimenovani muškarac prebjegao je iz Sjeverne Koreje u Južnu prije dvije godine, te je u međuvremenu živio u Seulu. Iz za sada nepoznatog razloga, nekadašnji prebjeg odlučio je ponovno prebjeći, ovaj put natrag u Sjevernu Koreju, no u tom pokušaju ga je onemogućila južnokorejska pogranična služba.

Muškarac se nalazi pod policijskom istragom i još se utvrđuju njegovi motivi za pokušaj ponovnog prebjega.

Ovo nije prvi takav slučaj, prije dva mjeseca drugi je nekadašnji prebjeg sa sjevera na jug odlučio vratiti se u Sjevernu Koreju, te je u tome i uspio, nakon čega je izazvao paniku u Pjongjangu jer se sumnjalo da je obolio od COVID-19, što se ispostavilo netočnim.

Iako dvije susjedne zemlje imaju jednu od najbolje čuvanih granica, prebjezi sa sjevera na jug se događaju s vremena na vrijeme.

No, mnogi građani Sjeverne Koreje koji prebjegnu na Jug dožive kulturološki šok u liberalnom kapitalističkom društvu, te se neki od njih odluče na povratak. U posljednjih pet godina 11 prebjega iz Sjeverne Koreje odlučilo se vratiti u svoju zemlju.