Nakon što je osigurao dopremu tenkova zapadne proizvodnje, Kijev najavljuje da će tražiti  svoje zapadne saveznike isporuku borbenih zrakoplova četvrte generacije kao što je F-16 američke proizvodnje, istaknuo je u srijedu savjetnik ukrajinskog ministra obrane.

“Sljedeća velika prepreka sada će biti borbeni zrakoplovi”, rekao je za Reuters Jurij Sak, koji savjetuje ministra obrane Oleksija Reznikova.

Ukrajinske zračne snage imaju flotu zastarjelih borbenih zrakoplova iz sovjetske ere koji su prvi put poletjeli prije nego što je Kijev uopće proglasio neovisnost prije otprilike 31 godinu. Ratni zrakoplovi koriste se za misije presretanja i kopnene napade protiv ruskih snaga.

“Ako ih dobijemo (zapadne borbene zrakoplove), prednosti na bojnom polju bit će jednostavno goleme… Ne radi se samo o F-16 (američki višenamjenski borbeni zrakoplovi): zrakoplovi četvrte generacije, to je ono što želimo”, rekao je Sak.

Sak je govorio samo nekoliko sati nakon što je potvrđeno da će i SAD i drugi NATO saveznici, uključujući UK i Francusku, poslati tenkove u Ukrajinu dok ona nastoji pripremiti svoje snage za očekivani ruski napad u proljeće.

Kijev je zatražio borbene zrakoplove zapadne proizvodnje čim je započela ruska invazija punog opsega krajem veljače 2022.

Do danas je Ukrajina primila lovce sovjetske proizvodnje i rezervne dijelove od nekih zemalja NATO-a. No pružanje modernih, sofisticiranih zapadnih platformi smatra se nepraktičnim zbog proširene logističke staze koja je uključena, kao i zbog obuke.

Autor: Ivica Mandekić