Nakon što su ih napustili Amerikanci, Kurdi žele suradnju s Assadom

Kurdi na sjeveroistoku Sirije navodno su spremni na dogovor s vladom u Damaskomu kako bi se zaštitili od potencijalne turske agresije nakon što su izgubili američku vojnu zaštitu.

Kako bi AANES (Autonomna administracija sjeverne i istočne Sirije) i dalje mogla štititi prava svojih ljudi, dogovor s Damaskom je neophodan. Stoga smo opetovano pokušavali direktno ili preko Rusije, održati dijalog s Damaskom i doći do političkog dogovora koji bi okončao sirijsku krizu“, izjavio je Badran Jiakurd, jedan od čelnika kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije.

Oglas:

        

Dodao je da su Kurdi „uvijek priznavali i vjerovali u važnost otvorenog dijaloga s Damaskom, na kojeg smo i dalje spremni, a nadamo se da bi Rusija tu mogla odigrati važnu ulogu“.

Kurdi su već pokušavali postići sporazum sa sirijskom vlasti kako bi ih ona zaštitila od Turske, no ti razgovori do sada nisu urodili plodom.

U međuvremenu, SAD, koje su do sada podržavale kurdske snage u Siriji, započele su s povlačenjem svoje vojske iz područja pod kurdskom kontrolom. Bijela kuća najavila je da neće podržati niti sudjelovati u mogućoj turskoj operaciji u Siriji, koju je pak nedavno najavio turski predsjednik Erdogan, s navodnim ciljem čišćenja pograničnog područja od kurdskih militanata.