Foto: Reuters / Gonzalo Fuentes

Alain Cocq već 34 godine pati od neizlječive degenerativne bolesti zbog koje trpi velike bolove. Sada već 57-godišnjak prikovan uz krevet, Cocq je zatražio od francuskog predsjednika Macrona da mu omogući bezbolnu smrt medicinskom eutanazijom.

Francuskim zakonom eutanazija je zabranjena, stoga se Cocq direktno obratio Macronu koji je njegov zahtjev odbio.

S obzirom da ja nisam iznad zakona, ne mogu udobrovoljiti vašem zahtjevu. Ne mogu tražiti od nekoga da prekrši zakon, vaš zahtjev za eutanazijom ne mogu odobriti jer isti trenutno nije zakonit u našoj zemlji“, objasnio je Macron u odgovoru Cocqu.

Cocq je stoga odlučio da će uživo snimati svoje posljednje trenutke smrti u patnji, te je s noći od subote na nedjelju prestao uzimati lijekove. Njegova bolest u trenutnom stadiju uzrokuje propadanje arterija, moždane aneurizme, konvulzije i stalnu bol. Liječnička skrb više nije u mogućnosti da mu pomogne i otkloni mu bol.

Od 2016. godine francuski liječnici mogu umiruće pacijente držati pod sedativima, no Cocq izričito želi da bude svjestan do samog kraja. Cocq se već dvije godine nalazi prikovan za krevet, te sam kaže da je došao do trenutka gdje više ne može podnijeti svoje stanje.

Cocq je najavio da će slijediti bolan put do svoje smrti ukoliko mu Macron ne omogući da umre s dostojanstvom.

Francuska je samo jedna od mnogih europskih zemalja koje trenutno ne dopuštaju medicinski potpomognutu smrt, odnosno eutanaziju.