Nakon što su uveli rodno neutralne nagrade, samo muškarci nominirani za najbolje glazbenike

Foto: Dave J Hogan / Getty Images

Predstavnici britanske dodjele glazbenih nagrada, Brit Awards, najavili su da će revidirati svoju rodno neutralnu politiku nakon što su svi nominirani za glavnu nagradu na dodjeli bili muškarci.

Nagrade koje dodjeljuje britanska fonografska industrija, ukinule su rodno određene kategorije nagrada 2022., ali sada organizatori razmatraju reviziju politike zbog nedostatka zastupljenosti žena. Prošle je godine pjevačica Adele osvojila prvu nagradu za rodno neutralnu umjetnicu godine, no kontroverzno niti jedna žena nije nominirana za tu kategoriju ove godine.

Glasnogovornik dodjele nagrada izjavio je da su razočarani što niti jedna umjetnica nije uključena u kategoriju umjetnica godine, ali tvrdi da je problem više povezan s glazbenom industrijom koja ne objavljuje dovoljno glazbu visokoprofiliranih umjetnica.

Sve u svemu, samo 12 od 71 umjetnika koji su bili kvalificirani za nominaciju za umjetnika godine bile su žene. Nejasno je, međutim, hoće li organizatori dodjele nagrada vratiti rodne kategorije zbog zabrinutosti da bi to onemogućilo samoopisanim nebinarnim umjetnicima da se natječu.