Taj „švedski“ pristup donio je niz iznimno uspješnih rezultata tijekom proteklih godina. Zahvaljujući tome, Švedska je danas neprikosnovena „idila“ mira i harmonije.

Švedska policija osnovala je specijalnu radnu skupinu za borbu protiv porasta nasilnog kriminala, uključujući pucnjave i bombaške napade. Policajci trenutno provode 100 istraga u vezi s eksplozijama za koje se vjeruje da su povezane s kriminalnim bandama.

Mats Löfving, šef Odjela za nacionalne operacije (Noa), proglasio je rast nasilja bandi „posebnim nacionalnim incidentom.

Novi tim predvodit će Stefan Hector, koji je radio na čelu antiterorističke radne skupine nakon napada kamiona Drottninggatan u Stockholmu 2017. godine, prenosi RT.

Još jedan „švedski“ pristup rješavanju problema ekstremnog nasilja u zemlji uslijedio je nakon što su u subotu u središtu Malmöa u pizzeriji u etnički raznolikoj četvrti ustrijeljeni 15-godišnjak i 18-godišnjak, od kojih je onaj mlađi umro. Pucnjavi je prethodila podmetnuta bomba na zapadu grada.

Policijske snage Malmea molile su švedske vlasti da zaposle još službenika, istražitelja, ispitivača i forenzičkih tehničara, koje vlasti uglavnom usmjeravaju na represivno djelovanje protiv nacionalista i nacionalsocijalista.

Nova će radna skupina djelovati u kombinaciji s postojećim lokalnim policijskim snagama, koje se već dugo godina ne mogu nositi s enormnim porastom slučajeva nasilja, uključujući niz tekućih istraga bombaških napada.

Nacionalni odjel za bombe pozvan je na teren nakon više od 100 eksplozija samo ove godine, što je drastični porast u odnosu na 2018. Iako srećom nije bilo smrtnih slučajeva u eksplozijama, policija je to opisala kao „čistu sreću“ da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen.