Nakon ubojstva 61 prosvjednika, Izrael optužio Palestince za ratni zločin

Foto: AP Photo / Gali Tibbon/Pool

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon izjavio je da Izrael nije odgovoran za ubojstvo 61 palestinskog prosvjednika na granici s Gazom, već da odgovornost za taj pokolj pada na leđa Hamasa i palestinske vlasti u Gazi.

Vijeće sigurnosti mora osuditi Hamas zbog ratnih zločina, samo tada će pravda biti zadovoljena. Svaka žrtva koja je rezultirala iz nedavnog nasilja je žrtva Hamasovog ratnog zločina.

Odbacivši ikakvu odgovornost izraelske vojske za ubojstva civila, Danon je optužio Hamas za ratni zločin, tvrdeći da je taj palestinski pokret pokušao koristiti prosvjednike s ciljem ulaska u Izrael i napada na vojnike te otmice izraelskih građana.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva izjavio je da su izraelske snage ubile 61 palestinskog prosvjednika i ranile njih više od 2.700.

Još od kraja ožujka Palestinci održavaju masovne prosvjede na granici Izraela i pojasa Gaze, a prosvjedi i popratno nasilje dodatno su se intenzivirali uslijed otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.