Mnoštvo ljudi napunilo je u petak Jeruzalemski Stari grad na pokop veteranske novinarke Al Jazeere, Shireen Abu Akleh, dva dana nakon što je ubijena u napadu izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Televizijske snimke pokazuju kako se lijesovi bore da zaustave lijes od pada na tlo dok su policajci s palicama jurišali prema njima, grabeći palestinske zastave od ožalošćenih.

Sjedinjene Države rekle su da su “duboko uznemirene” tim prizorima, dok je Europska unija rekla da je “zaprepaštena nepotrebnom silom”.

Jeruzalemski Crveni polumjesec saopćio je da su ozlijeđene 33 osobe, od kojih je šest hospitalizirano. Izraelske vlasti priopćile su da je šest uhićenih nakon što su ožalošćeni navodno bacili “kamenje i staklene boce”.

Izrael i Palestinci razmijenili su krivnju za smrt Abu Akleh u srijedu koja je upucana u glavu tijekom napada izraelske vojske na izbjeglički kamp Jenin.

Izraelska vojska priopćila je da privremena istraga ne može utvrditi tko je ispalio smrtonosni metak, ističući da su mogući uzroci zalutala palestinska vatra ili izraelska snajperska vatra usmjerena na militante.

Oglas:

No, ured palestinskog tužitelja u gradu Ramallah na Zapadnoj obali saopćio je kasnije da su početni rezultati istrage pokazali da su “jedino porijeklo pucnjave bile izraelske okupacijske snage”.

Al Jazeera je rekla da ju je Izrael ubio “namjerno i hladnokrvno”.

U rijetkoj, jednoglasnoj izjavi, Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je ubojstvo i pozvalo na “neposrednu, temeljitu, transparentnu i nepristranu istragu”, tvrde diplomati.