Nakon zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane, Njemačka se i dalje uvelike oslanja na nuklearnu energiju proizvedenu iz francuskih nuklearnih elektrana.

Posljednjih su godina njemački operateri sustava vrlo često upućivali neke velike industrijske potrošače da smanje ili potpuno obustave svoju potrošnju u određenim razdobljima kako bi zajamčili ravnotežu sustava, rekao je stručnjak za nuklearnu energiju Zsolt Hárfás za mađarski list Magyar Nemzet.

Takve okolnosti nastaju jer europski elektroenergetski sustav nema dovoljno kapaciteta i ima ograničene mogućnosti uvoza električne energije u određenim trenucima. Njemačka, međutim, prihvaća uvoz električne energije iz Francuske, uglavnom iz tamošnjih nuklearnih elektrana.

Hárfás je dodao da je dvadesetak znanstvenika i dobitnika Nobelove nagrade nedavno napisalo otvoreno pismo njemačkom kancelaru Olafu Scholzu putem Replaneta, pozivajući da posljednje tri nuklearne elektrane nastave s radom, navodeći kao razlog energetsku krizu, zaštitu klime i nedostatak ruskog plina.

Također su naglasili da su tri nuklearne elektrane proizvele ukupno 32,7 TWh klimatski prihvatljive električne energije u 2022., dovoljno za napajanje četvrtine od 10 milijuna njemačkih kućanstava.

Gledajući proizvodne podatke za cijeli radni vijek sada zatvorenih nuklearnih elektrana Isar-2, Emstand i Neckarwestheim-2, radile su s prosječnom stopom iskorištenja od 93 posto tijekom manje od 34 godine rada. Drugim riječima, agregati su radili s gotovo vršnim kapacitetom i još nisu dosegli svoj radni vijek od 40 godina, te su stoga još uvijek bili u dobrom stanju. Znanstvenici tvrde da se tim postrojenjima moglo sigurno upravljati i da su imala dovoljno goriva da nastave raditi.

Autor: Ivica Mandekić