Predsjednik afričke zemlje Namibije, poručio je da je ta zemlja spremna udomiti Nijemce koji žele pobjeći od inflacije i visokih cijena struje u svojoj domovini.

Predsjednik Namibije, inače jedne od rijetkih bivših njemačkih kolonija, Hage Gottfried Geingob primio je ovaj tjedan njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka. Zatim je objasnio da Namibija ima dovoljno mjesta za njemačke izbjeglice.

Afrička država uvela je novu vizu posebno za njemačke građane, kojima se sada nudi slobodan život u Namibiji do šest mjeseci. Ondje bi Nijemci ove zime trebali moći raditi na daljinu uz razumne troškove života i lijepo vrijeme.

Vi Nijemci ste nam dobrodošli“, kaže Nangula Uaandja, glavni izvršni direktor Namibijskog odbora za promicanje ulaganja i razvoj.

Namibiju obično nazivaju malom sestrom Njemačke. Imamo gradove koji izgledaju kao njemački gradovi. Ovo je vaš drugi dom, komadić Njemačke u Africi. Imamo njemačku arhitekturu, njemačke nazive ulica, pa čak i njemački autoput! Njemački je jedan od naših jezika.

Bivša njemačka kolonija još uvijek zadržava velik dio svoje njemačke baštine, uključujući dnevne novine na njemačkom jeziku i dvije radio postaje na njemačkom jeziku. Njemački se još uvijek uči u mnogim školama.

Zemlja slavi tradicionalne njemačke praznike kao što je Oktoberfest i svake godine održava tipične njemačke zabave u glavnom gradu Windhoeku. U zemlji živi do 15.000 Nijemaca kao potomaka bivših doseljenika.

Ovdje možete živjeti i raditi tijekom zime, ne morate se bojati visokih troškova grijanja kao u Njemačkoj“, kaže Uuandja.

Naš predsjednik želi dobrodošlicu većem broju Nijemaca“, dodaje, uvjeravajući da, za razliku od Njemačke, u Namibiji nema opasnosti od nestanka struje sljedećih mjeseci.

Autor: Ivica Mandekić