Naoružan narod nikada neće robovati, rekao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro okupljenim pristašama u glavnom gradu Brasiliji, apelirajući na sve da što prije nabave oružje.

Svatko mora kupiti pušku, dovraga! Naoružani ljudi nikada neće robovati“, rekao je šef države svojim pristašama ispred službene rezidencije, palače Alvorada.

Priznao je da oružje puno košta, ali je inzistirao na tome da oni koji se protive oružju trebaju prestati gnjaviti ljude koji ga žele i mogu si ga priuštiti.

Tijekom svoje prethodne kampanje za predsjedničke izbore, Bolsonaro je obećao ublažiti brazilske zakone o oružju kako bi se građani mogli zaštititi od raširenog kriminala i nasilja u zemlji.

I održao je to obećanje izdavši gotovo desetak dekreta kojima je vatreno oružje, uključujući poluautomatske jurišne puške, postalo dostupnije javnosti. Neke od njih, međutim, izmijenio je Nacionalni kongres.

Najnovija predsjednikova inicijativa u veljači omogućila je brazilskim građanima posjedovanje do šest komada oružja i ukinula nadzor savezne policije i vojske nad vlasništvom nad vatrenim oružjem. Oni s lovačkim dozvolama sada mogu kupiti do 30 komada  oružja, dok sportski strijelci mogu imati čak 60 komada.

Prema službenim podacima, broj komada vatrenog oružja u privatnom vlasništvu u Brazilu povećan je s oko 700.000 na preko 1,2 milijuna komada od 2018. godine na ovamo.