Naoružane bande teroriziraju Djevičanske otoke nakon što je guverner naredio konfiskaciju legalnog oružja građana

S Američkih Djevičanskih otoka, koje je nedavno poharao uragan Irma, dolaze uznemirujuće vijesti da otokom harače i teroriziraju naoružane bande, a sve nakon naredbe guvernera Kennetha Mappa da Nacionalna garda konfiscira vatreno oružje građanima koji ga legalno posjeduju, radi „očuvanja reda i mira“.

Mike Laplac, stanovnik St. Thomasa izjavio je za Fox Business:

Znam barem osam ljudi koji su orobljeni usred bijela dana od strane bandi koje su mahale mačetama, ukrali su im sve iz vozila, uključujući i gorivo. Jučer smo tri i pol sata bili u redu za gorivo, i ondje su se vadile mačete. Ljudima se provaljuje u kuće i pljačka ih se pod prijetnjom pištoljem, i to za najsitnije stvari poput konzervi rajčica.

Na St. Johnsu je situacija također drastična, Jenn Manes javlja:

Doznali smo da je zgrada carine u Cruz Bayu orobljena te da je pokradeno oružje. Znam barem za tri oružana razbojstva. Treba nam pomoć, američka vlada mora nešto učiniti, treba nam vojska, treba nam sigurnost.

Na dan 4. rujna, kad je postalo jasno da je dolazak uragana neizbježan, guverner Djevičanskih otoka Kenneth Mapp izdao je naređenje Nacionalnoj gardi da konfiscira svo legalno oružje građana, što je rezultiralo time da su građani ostali nezaštićeni pred naoružanim razbojnicima koji koriste situaciju bezvlašća i kaosa.

Slična situacija, koja je ostala zapamćena, jest odluka o konfiskaciji privatnog oružja u New Orleansu uslijed uragana Katrine 2005. godine, nakon čega je taj grad postao poprište vala razbojstava i pljački, a građani su ostavljeni na milost i nemilost bandi, uzaludno se uzdajući u to da će ih zaštititi ta ista vlast koja ih je razoružala.

Autor: Tribun