Napad nožem u Londonu: Javnost ismijala policijske tvrdnje o „psihičkim problemima“ napadača

GettyImages-585746120-640x429

Obični građani počeli su ismijavati sve učestalije napore policije, vlasti i medija da prikažu terorističke napade kao „djela osoba sa psihičkim problemima“. Nedavni ubojica iz Münchena, Ali David Sonboly, čak je prikazan kao „radikalni desničar i sljedbenik Adolfa Hitlera“, unatoč tome što je rodom iz Irana čiji roditelji su migrirali u Njemačku, što je pak izazvalo lavinu negodovanja i ismijavanja lügenpresse-a (lažljivih medija) na društvenim mrežama.

Slično je i sa posljednjim napadom u Londonu, gdje je napadač nožem napao prolaznike i ubio šezdesetogodišnju ženu.

Mark Rowley iz londonske policije izjavio je novinarima: „Iako istraga još nije završena, većina dokaza upućuje na to da je incident uzrokovan psihičkim problemima napadača. Doista mislimo da se radi o spontanom napadu, te da su žrtve izabrane nasumično“. Samo da nadodamo, u svim do sada terorističkim napadima su žrtve izabrane nasumično, teroristi ne ubijaju političare i dužnosnike, već obične civile.

Rowley je dodao da nije pronađena poveznica sa radikalizacijom, što isključuje terorizam kao uzrok. Napadač je identificiran kao devetnaestogodišnji Somalijac s norveškom putovnicom.

Međutim, mnogi su skeptični glede službenog povoda napadu, posebno zbog brzine kojom je dijagnosticiran taj povod. Neki sumnjaju da policija i mediji koriste „psihičke probleme“ kao masku za stvarni povod napada, posebno ako se uzme u obzir odakle napadač dolazi.

Velika većina Somalijaca, gotovo 100% su muslimani, većinom su suniti. Somalijski ustav kaže da su šerijatski zakoni temelj zakonske regulative u toj zemlji. Pored toga, Somalija je svrstana među pet najnesigurnijih zemalja na svijetu.

Potvrda napadačevih islamističkih uvjerenja stigla je nakon obične provjere njegovog imena putem internet tražilice. U studenom 2014. godine Zak Bulhan (napadačevo ime) ostavio je komentar podrške ispod videa koji prikazuje demonstracije islamista u Londonu koji prosvjeduju zbog uhićenja Moazzama Begga.

Moazzam Begg je bio operativac Al Qaede, uhićen u Pakistanu i premješten u zatvor u Guantanamu. Begg je bio uključen u regrutaciju terorista, prikupljanje novaca i vojne treninge u terorističkim kampovima.

Nakon što je 2005. godine pušten iz zatvora, vratio se u Veliku Britaniju čiji je državljanin, te je ponovno uhićen 2014. godine zbog regrutiranja i pružanja financijske potpore ISIL-u u Siriji. Tijekom njegovog pritvora održana je demonstracija njegovoj potpori, te snimljen spomenuti video. Pritom je Zak Bulhan ostavio komentar podrške na spomenutom videu.

Bulhan-posting

Teroristički napadi događaju se gotovo svakodnevno, samo što mediji o tome ne pišu, osim ako netko pogine, što je vidljivo iz nedavnog primjera. Uobičajena je praksa postala pripisivati napade psihičkim problemima, čak je došlo do toga da niti javna podrška napadu od strane Islamske Države nije dovoljna da bi se napad smatrao terorističkim.

Očito je da nas sve skupa vlast i mediji kondicioniraju na to da doista ovakve slučaje prihvatimo kao normalne i učestale, jer kako su neki europski poglavari već kazali; „moramo naučiti živjeti s terorizmom“.

Izvor: Breitbart, Tribun