Podaci koje je u četvrtak objavilo britansko Ministarstvo pravosuđa pokazuju da epidemija napada noževima, koja vlada na ulicama Engleske i Walesa, ne pokazuje znakove smirivanja.

Ukupno je do rujna 2019. godine zabilježeno 26.364 napada nožem, 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a najveći broj od 2009. godine.

Sasvim očekivane brojke dolaze nakon što su na društvenim medijima široko ismijane brojne vladine inicijative i ideje o tome kako se boriti protiv ove pošasti.

U ožujku 2019. tadašnji ministar obrane Gavin Williamson, u zabavnom je tonu inzistirao na tome da su oružane snage Velike Britanije „spremne reagirati“ i pomoći domaćem tajniku Sajidu Javidu da se „uhvati u koštac s tim problemom [napadi nožem]“.

Predložena intervencija izazvala je podsmijeh na Twitteru , s mnogim pitanjima kako bi vojno osoblje moglo ikada pružiti potrebnu podršku u tako izuzetno složenom pitanju.

U kolovozu 2019. popljuvana je i vladina „strategija“ za suzbijanje zločina nožem objavljivanjem poruka protiv takvih napada na kutijama pržene piletine u nekoliko trgovačkih lanaca u Engleskoj i Walesu.

Kritičari su inicijativu čak deklariralii kao rasističku, zbog stereotipa koji znakovito povezuje crnce i prženu piletinu.

Kao odgovor, grupa građana koja djeluje pod nazivom „Pravopisne pogreške koštaju živote“ postavila je šaljivu web stranicu za prikupljanje sredstava koja se podsmjehivala ideji, nazivajući kampanju „pokroviteljskom, rasističkom i glupom“.