Dvojicu zatvorskih čuvara u petak je napao i teško ozlijedio radikalni islamist koji je pri napadu uzviknuo „Allahu Akbar.“

Incident se dogodio u petak u zatvoru Borgo, a pritom je jedan od dvojice čuvara uslijed udarca završio u nesvijesti, dok je drugi zadobio ubodne rane po licu i leđima. Napadač, koji je prema svjedocima uzviknuo poznati islamski poklič, služi kaznu zbog premlaćivanja čovjeka nasmrt u noćnom klubu.

Sličan napad dogodio se prošlog tjedna i u drugom zatvoru u Francuskoj. Bivši stariji pripadnik Al-Qaede napao je i ozlijedio čuvare škarama i žiletom u strogo čuvanom zatvoru u Vendin-le-Vieil.

Nekoliko dana kasnije, osuđeni ubojica napao je i ozlijedio nekoliko čuvara u zatvoru u Mont-de-Marsanu.

Prošli četvrtak, više od 120 zatvorenika najvećeg europskog zatvora Fleury-Merogis, odbilo je vratiti se u ćelije. Iako nisu imali nikakve zahtjeve, odbijali su se vratiti u ćelije u znak protesta protiv zatvorskih čuvara koji su prosvjedovali zbog loših uvjeta i manjka sigurnosti u zatvorima.

Oko 150 čuvara održalo je prosvjed zbog sve veće razine radikalizacije i nasilja u zatvorima. Prosvjed se dogodio unutar samog zatvora gdje su se čuvari zabarikadirali kako bi spriječili svoje kolege u ulasku u zatvor. Policija je bila prisiljena koristiti suzavac kako bi rastjerala čuvare.

U Fleury-Merogis trenutno boravi oko 4300 zatvorenika, a to je ujedno i poznato mjesto islamske radikalizacije. Među zatvorenicima nalaze se brojni džihadisti i teroristi, a jedan od njih je i Salah Abdeslam, koji je sudjelovao u pariškim napadima 2015.