„Napredak“ u Švedskoj: Silovanja djece predvode novi porast silovanja tijekom 2020.

Ukupan broj prijavljenih silovanja u Švedskoj porastao je tijekom prošle godine, a promjenu je potaknuo porast broja seksualnih napada na djecu, prema statistikama Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala (Brå).

Broj prijavljenih silovanja u kojima su žene bile žrtve ostao je uglavnom isti kao i 2019. godine, ali se broj silovanja djece u kojima je žrtva bila mlađa od 18 godina povećao za 16 posto.

Ukupno je prijavljeno 3.950 silovanja nad djecom u 2020. godini, a istražitelj Linn Brandelius rekao je švedskom državnom mediju SVT: „Kada se poveća silovanje nad djecom, obično postoje veliki slučajevi koji stoje iza promjene, gdje se može raditi o istoj žrtvi i istom počinitelju , ali zločin traje već dugo.

Međutim, Brandelius je priznao da „ove godine nismo otkrili velik slučaj, pa ne znamo zbog čega je povećanje“.

Statistika ukupno pokazuje porast ukupnog kriminala u Švedskoj za jedan posto u 2020. godini, usprkos ograničenjima koja su postavljena kako bi se zaustavilo širenje pandemije koronavirusa. U odnosu na broj lanjskih kaznenih djela zabilježen je porast od deset posto, a napadi vandalizma povećani su za 14 posto.

Objavljivanje podataka uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je nekoliko afganistanskih imigranata optuženo da su snimali seksualne činove s maloljetnim djevojkama, od kojih su neke imale samo 13 godina, i da su ucjenjivali svoje žrtve.

Prema istražiteljima, Afganistanci su također dijelili pornografske video zapise na društvenim mrežama.

Prošle godine zabilježeno je nekoliko slučajeva napada silovanja djece s imigrantima kao osumnjičenim počiniteljima u skandinavskoj zemlji, uključujući slučaj u općini Österåker u kojem je imigrant namamio 12-godišnjakinju u dom za azil i silovao ju.