Kako napuniti mobitel pomoću tegle s cvijećem?

Jeste li znali da obična kućna biljka poput fikusa sadrži dovoljno energije da napuni bateriju mobitela?

Sunčeva svijetlost je veliki izvor energije. Priroda je od pamtivijeka na razne načine iskorištavala taj generator energije bez kojeg ne bi bilo života na Zemlji. Fotosinteza, proces kojim biljke pretvaraju energiju sunčeve svijetlosti u kemijsku energiju pohranjenu u organskim molekulama, već je duže vrijeme inspiracija mnogim istraživačima na polju solarnog elektriciteta.

Španjolska tvrtka Arkyne Technologies, izumila je Bioo Lite, proizvod/metodu koja biljke pretvara u izvor elektriciteta. Ugrađujući ćelije u tlo u kojem biljka raste, u stanju su proizvesti dovoljno energije kojom se može napuniti baterija Smartphone-a tri puta na dan. Kad je ćelija ugrađena u zemlju, ona izvlači električni naboj nastao procesom fotosinteze i interakcijom između biljke, sunca i tla.

Prema njihovim tvrdnjama, bilo koja biljka se može koristiti za taj postupak. Pored toga, tehnologija je fleksibilna u tom pogledu da su veći paneli u stanju proizvesti više energije, iako nije poznato u kojem omjeru raste veličina panela i količina generirane energije.

Ova tehnologija i nije skroz nova, već postoje neki proizvodi koji rade na sličnom principu, jedan od njih je izum pod nazivom Plantalampa (biljna svijetiljka) koji je nastao na peruanskom sveučilištu Universidad de Ingeniería y Tecnología.