Napušteni „brod duh“ proizveden u Hrvatskoj luta međunarodnim vodama

200-1-640x449-1

Ruski putnički brod MV Lyubov Orlova, izrađen u hrvatskom brodogradilištu „Kraljevica“ davne 1975. godine, postao je svjetski poznat nakon što je početkom 2013. godine, nakon puknuća kabela za tegljenje, nastavio plutati međunarodnim vodama, bez posade i bez ikakve kontrole. Dobio je epitet „brod duh“.

Ovaj putnički brod, posebno izrađen za putovanja ledenim morima oko Antarktika, rashodovan je 2010. godine. Pune dvije godine brod se nalazio na vezu u St. Johnsu, u Newfoundlandu, Kanada. S vremenom je brod počeo sve više propadati, te je odlučeno da će biti prevezen u Dominikansku republiku u rezalište.

Dan nakon početka svojeg posljednjeg putovanja, kabel za tegljenje je pukao,  te se MV Lyubov Orlova počeo nekontrolirano kretati mimo kursa. Zabrinuti za sigurnost obližnjih naftnih platformi, u Transport Canada poslali su tegljač Atlantic Hawk da se priveže za  MV Lyubov Orlova i ne dopusti mu nekontrolirano kretanje.

Nakon što su došli u međunarodne vode, Transport Canada naredio je da se tegljeni brod osobodi, te su izjavili da brod više nije njihova odgovornost, te da je malo vjerojatno da će ponovno ući u kanadske vode i predstavljati prijetnju.

Iako se do nedavno predpostavljalo da je brod u međuvremenu potonuo negdje na Atlantiku, posljednje izvješće američke obavještajne službe otkrilo je da napušteni brod i dalje pluta, te da je viđen oko 1.300 nautičkih milja od irske obale, te da se kreće u smjeru Europe.

Brod bi uslijed morskih struja i vjetrova mogao završiti bilo gdje, od obale zapadne Afrike do norveškog Arktika.

Izvor: Vintage News