Napušteni tanker s više od milijun barela nafte – tempirana ekološka bomba

Napušteni tanker uz obalu Jemena, u kojem se nalazi 1,1 milijun barela sirove nafte, potencijalna je ekološka katastrofa koja mi mogla devastirati Crveno more. Stručnjaci upozoravaju da eksplozivni plinovi koji se nakupljaju unutar broda mogu izazvati eksploziju i izljevanje više od milijun barela nafte u more.

Tanker se nalazi u blizini jemenske luke Ras Isa, a na toj poziciji nalazi se od 2015. godine, bez nadzora i bez održavanja. Plovilo pripada jemenskoj državnoj naftnoj tvrtci.

Oglas:

        

U slučaju havarije naftna mrlja mogla bi se proširiti do Sueskog kanala s jedne strane, te do tjesnaca Hormuz s druge strane.

Takva katastrofa imala bi katastrofalan utjecaj na okoliš, brodske linije i globalnu ekonomiju“, upozorio je Mark Lowcock, predstavnik UN-a za humanitarne poslove.

Lowcock je pred Vijećem sigurnosti UN-a najavio izradu procjene rizika situacije ovaj tjedan, no požalio se da čitav proces usporavaju i otežavaju lokalne vlasti.

Iako je trenutna vlast u Jemenu, koja je pod kontrolom Hutija, sama inicirala zahtjev za pomoć u uklanjanju ove potencijalne ekološke bombe, Lowcock je kazao da ta ista vlast usporava napore za riješavanjem ovog problema.

Hutiji su tražili garanciju da će im biti dopušteno da iz tankera izvuku vrijedan teret, naftu u vrijednosti 60 milijuna dolara, međutim međunarodne sankcije pod kojima se Jemen nalazi to onemogućavaju.

Prema riječima stručnjaka, plinovi koji se nakupljaju u komorama broda mogli bi proizvesti silovitu eksploziju, koja ne samo da bi izazvala ogromno onečišćenje okoliša, već i sama po sebi predstavlja sigurnosni rizik za sve koji su nađu u blizini plovila.