NASA je objavila da je na osvjetljenoj strani Mjeseca pronašla tragove vode, što bi trebala biti velika prekretnica u daljnjem istraživanju Zemljinog satelita.

NASA-ina letjelica SOFIA, stratoferski infracrveni opservatorij, potvrdila je postojanje vode na površini Mjeseca. Ovo otkriće ukazuje na to da se voda možda kreće ispod površine Mjeseca te nije ograničena samo na hladnu, tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita.

Kako su priopćili iz NASA-e, SOFIA nije otkrila tekuću vodu ili vodena tijela, već vodene molekule u krateru Clavius, jednom od najvećih kratera na južnoj polutki, vidljivog i sa Zemlje. Prethodna istraživanja površine Mjeseca utvrdila su postojanje vodika, ali znanstvenici nisu mogli razlikovati vodik, vodu i hidroksil. SOFIA je otkrila kako se u krateru nalazi oko 3,5 decilitara vode u jednom kubičnom metru tla.

Iako se radi o iznimno malim količinama vode, ovo otkriće otvara nova pitanja o tome kako je voda uopće došla na Mjesec i kako opstaje na njoj.

Sada će znanstvenici morati istražiti je koliko je voda odnosno molekule vode dostupna potencijalnim istraživačima. To će biti posebno važno zbog programa Artemis kojim NASA planira vratiti astronaute na površinu Mjeseca. Ukoliko se pokaže da je na Mjesecu moguće koristiti vodu, te da ju nije potrebno dovoziti sa Zemlje, to bi moglo smanjiti troškove same misije, ali i olakšati daljnje istraživanje svemira.

NASA planira kroz program Artemis do 2024. godine na Mjesec ponovno poslati astronaute nakon više od 50 godina, a jedan od astronauta će biti i žena. Do kraja ovog desetljeća NASA na Mjesecu planira uspostaviti stalnu bazu za daljnja istraživanja.