NASA se priprema za razarajući udar asteroida u Zemlju: „Pitanje je kada, a ne ako“

NASA-ini znanstvenici te stručnjaci za krizne situacije provode vježbe i obuku za pripremu pred udar asteroida u Zemlju.

Visoki dužnosnici navode kako se tijekom vježbi simulira udar asteroida u Los Angelesu i to na datum 20. rujna 2020. godine.

Tijekom vježbe stvara se situacija u kojoj nema više vremena za bilo kakvu misiju sprječavanja udara te je osoblje za hitne situacije suočeno s masovnom evakuacijom više od 18 milijuna ljudi u širem području Los Angelesa.

Službenici tijekom vježbe moraju davati precizne, pravovremene i korisne informacije za javnost, dok također moraju spriječiti širenje glasina i lažnih informacija koje bi se mogle pojaviti za četiri godine, kada bi se trebao dogoditi hipotetski napad.

Thomas Zurbuchen, suradnički administrator NASA-ine Uprave za znanstvene misije u Washingtonu, izjavio je: „Nije pitanje ako, već kada ćemo se suočiti s takvom situacijom.

No, za razliku od bilo koga drugog u našoj povijesti, mi danas imamo mogućnosti odgovoriti na prijetnju od udara kroz učestala promatranja, predviđanja, planiranje odgovora i ublažavanja posljedica.

Vježba navodno pruža priliku za znanstvenu zajednicu Zemlje da pokaže kako bi prikupili, analizirali i dijelili podatke o sudaru asteroida sa Zemljom.

Stručnjaci za krizne situacije raspravljali su kako bi se podaci koristili s obzirom na neke jedinstvene izazove koje bi postavio udar asteroida, za pripravnost, odgovor na prijetnju i javna upozorenja.

Administrator Savezne agencije za upravljanje kriznim situacijama (FEMA), Craig Fugate, izjavio je: „Izuzetno je važno provoditi vježbe male vjerojatnosti, ali velikih posljedica mogućih katastrofalnih scenarija.

Prolazeći kroz naše planove za hitne reakcije danas, biti ćemo spremniji ako i kada budemo morali odgovoriti na takav događaj.

Vježba je osmišljena tako da nema dovoljno vremena da se pokrene misija zaustavljanja ili skretanja asteroida, što je osoblje za evakuaciju prisililo da se suoče s masovnom evakuacijom područja Los Angelesa.