NASA tvrdi kako je dosad imala običaj raznim planetama, galaksijama, zvijezdama i drugim svemirskim objektima davati „rasistička“ imena. Iz tog razloga u srijedu su najavili da će prekinuti s time te će preimenovati postojeće „rasističke“ nazive.

Što to NASA smatra „rasističkim“ imenima? Primjerice „Eskimo Nebula“ i „Galaksija Sijamskih blizanaca“. Ti nazivi već su povučeni iz službene upotrebe, a u agenciji su u potrazi i za svim ostalim mogućim „rasistima“ među nazivima, prenosi Futurism.

Naš cilj je da se sva imena poklapaju s našim vrijednostima različitosti i uključivosti i mi proaktivno radimo sa znanstvenom zajednicom da to osiguramo,“ rekako je Thomas Zurbuchen, administrator suradnik u direktoratu za misije.

NASA je prošle godine također preimenovala jedan asteroid u „Arrokoth“ jer je prethodno nosio ime „Ultima Thule“, kojeg neki povezuju s „neo-nacizmom“.

Ti nazivi i nadimci možda imaju povijesne i kulturološke konotacije koje su nepoželjne mete prigovora, a NASA je strogo posvećena ukazivanju na njih,“ rekao je Stephen T. Smith, administrator suradnik za različitost i jednake prilike pri NASA-i.