Panel neovisnih znanstvenika i stručnjaka koje je NASA zadužila da ispitaju podrijetlo brojnih izvješća o viđenjima neidentificiranih anomalnih fenomena, poznatih kao NLO-i, rekao je u četvrtak da nisu pronađeni dokazi koji bi sugerirali da su neobjašnjiva svjetla na nebu dokaz posjetitelja s drugog svijeta.

Međutim, na brifingu za novinare u sjedištu svemirske agencije u Washingtonu, DC, NASA-in znanstvenik Dan Evans priznao je da “prisutnost UAP-a izaziva ozbiljnu zabrinutost za sigurnost našeg neba” i da je od iznimne važnosti utvrditi “predstavljaju li ovi fenomeni potencijalne rizike za sigurnost zračnog prostora.”

Panel od 16 osoba sazvala je agencija prošle godine usred vala javnog interesa za tu temu, posebno nakon što je američka vlada deklasificirala gomilu snimaka na kojima se činilo da prikazuju različite neidentificirane objekte kako izvode manevre koji prkose fizici, često bez ikakvih očitih načina pogona.

Govoreći nakon objavljivanja izvješća na 36 stranica o ovoj temi, NASA-in administrator Bill Nelson preporučio je korištenje nekoliko metoda, uključujući umjetnu inteligenciju, za daljnje razumijevanje viđenja. Također je objavljeno da je NASA imenovala novog direktora za nadgledanje istraživanja NLO-a.

“Glavni zaključak studije je da postoji još mnogo toga za naučiti”, rekao je Nelson. “NASA-in nezavisni studijski tim nije pronašao nikakve dokaze da NLO ima izvanzemaljsko podrijetlo. Ali ne znamo što su ti NLO-ii.”

U izvješću se također navodi da, iako mnoga viđenja imaju bezazlena objašnjenja, neka druga koja su proučavana “ne mogu se odmah identificirati kao poznati ljudski ili prirodni fenomeni”. Dodaje se da se ne može isključiti mogućnost “potencijalne nepoznate izvanzemaljske tehnologije koja djeluje u Zemljinoj atmosferi”.

Objava NASA-inih nalaza uslijedila je nakon svjedočenja u Kongresu u srpnju od strane 14-godišnjeg veterana obavještajnog časnika zračnih snaga, koji je rekao zakonodavcima da američka vlada rutinski skriva informacije od javnosti o postojanju NLO-a.

Tijekom svog svjedočenja, David Grusch je rekao da je tijekom svoje karijere bio obaviješten o “višedesetljetnom programu pronalaženja i obrnutog inženjeringa NLO-a nakon pada sustava”. Također je pod prisegom izjavio da vlada u svom posjedu ima zrakoplov “neljudskog” podrijetla i da su “biološki ostaci” izvučeni s mjesta nesreće.