Naselje u blizini Sarajeva rezervirano za Arape

Bliskoistočni investitori financirali su izgradnju naselja sa 360 vila, umjetnim jezerom, halal supermarketom i džamijom, a nekretnine mogu kupiti samo Kuvajćani, za 150.000 eura. Naselje se nalazi pored Tarčina, koji se pak nalazi 30 kilometara zapadno od Sarajeva.

U toj enklavi službeni jezik je arapski. Lokalno stanovništvo nema pristupa, osim onih koji rade kao sluge na održavanju. U većini kuća nalaze se žene i djeca kuvajtskih biznismena, koji se drže podalje od lokalnog stanovništva.

Tarek Al Khaja, suvlasnik agencija za nekretnine Al Suwaidi i Al Khaja, kaže da su arapi ludi za Bosnom. „Ljude privlači prirodna ljepota,prisutnost islama i toplina lokalnog stanovništva. Osjećaju se dobrodošli.“

Kompleks ima jako osiguranje, i opasan je zidovima. Jedan od zaposlenika kaže: „Vlasnici se ne žele miješati sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoju tradiciju i običaje, popitanju oblačenja, ponašanja i molitve, te ne žele da ljudi bulje u njih.

Investitori planiranju povećati površinu tog privatnog naselja.

U nekoliko navrata održavani su prosvjedi, sa naznakom da je protiv zakona pokupovati silnu zemlju i onda zabraniti pristup populaciji koja tamo živi.

Dio lokalnog stanovništva protivi se širenju to privatnog naselja.

Mi smo muslimani, ali mi se molimo u kući i u džamiji, i ovo je sekuladna država. Oni su drugačiji od nas“, izjavio je jedan od lokalnih mještana.