Nasilne demonstracije protiv Nordijskog Pokreta Otpora u rujnu predvodio osuđivani opetovani silovatelj

John Andersson | Izvor: Polisen

Jedan od 11 ljevičarskih ekstremista koji su optuženi za nasilje na demonstracijama u rujnu u Gothenburgu, je opetovani silovatelj. Prije početka ovog stoljeća, silovatelj koji danas nosi ime John Andersson, napastovao je najmanje deset žena.

Želio sam pokazati svoje gađenje prema nacistima,“ izjavio je osuđivani silovatelj tijekom ispitivanja.

Prema riječima tužitelja, 34-godišnji Andersson predvodio je nasilnu skupinu ljevičarskih ekstremista koji su napali policiju tijekom demonstracija 30. rujna protiv legitimnog marša Nordijskog Pokreta Otpora (NRM).

Žestoki sukobi tijekom demonstracija Nordijskog Pokreta Otpora u Gothenburgu (Video)

Kako bi stvar bila još zanimljivija, John Andersson je zapravo novo ime muškarca koji živi pod zaštićenim identitetom! Godine 2003. Andersson je osuđen zbog zlostavljanja devet žena u samo tri sata u Malmöu. Nakon što je zatvoren, pušten je na slobodu nakon samo šest mjeseci, nakon čega je napao jednu ženu u Štokholmu.

Nakon tog napada ponovno je dobio malu kaznu, a par tjedana nakon izlaska ponovno je silovao ženu u gradu Humlegården, zbog čega je ponovno osuđen u srpnju 2005.

Tužiteljstvo je nakon sudjelovanja Anderssona u divljanju protiv policije izjavilo kako se on „ponašao kao odvjetnik“ drugih napadača te da je „osobno pokušao napasti policiju.

Zanimljivost je da Andersson, koji ima ženu i djecu, tvrdi da je s njima bio u posjetu rodbini u Gothenburgu u vrijeme demonstracija. „Nisam imao namjeru napadati policiju. Želio sam iskazati svoje gađenje prema nacistima koji su marširali taj dan,“ tvrdi Andersson.

Andersson je uhvaćen objektivom kamere kako baca kamenje na policiju, dok je druge ekstremiste pokušavao nagovoriti na napad na policiju koja je navodno „štitila naciste.

Tijekom prosvjeda privedena su 23 člana NRM-a, a svi su pušteni na slobodu isti dan uz pojedine optužbe za izazivanje nereda i remećenje javnog reda i mira. Vođa NRM-a optužen je za napad na policiju.

Među 11 optuženih ljevičarskih ekstremista nalaze se i dva somalijska imigranta, od kojih je jedan sudjelovao u obuci islamističkih terorista.

Jedinog uhićenog kontra-prosvjednika u Gothenburgu obučavala teroristička skupina