Natalitet u Engleskoj i Walesu najniži u posljednjih 80 godina

Stope nataliteta u Engleskoj i Walesu pale su na najnižu razinu od kada su se prvi put počele mjeriti. Na svakih 1.000 osoba u Engleskoj i Walesu ove godine je rođeno samo 11 beba.

Rođeno je ukupno 657.076 djece, 3,2 posto manje nego godinu ranije i gotovo deset posto manje nego 2012. godine.

Britanski Ured za nacionalnu statistiku objašnjava da je pad nataliteta većinom posljedica pada plodnosti među parovima i njihova odluka da čekaju sa imanjem obitelji.

Žene sve kasnije postaju majke i odgađaju majčinstvo do tridesetih godina svog života, gdje ženska plodnost značajno počinje opadati.

[do_widget id=text-53]

Uzroci tome su vječno školovanje i odgađanje braka zbog ganjanja karijere, nespremnost za ulazak u ozbiljnu vezu i nesigurnost tržišta rada.

Ovom fenomenu znatno će doprinjeti i trend kojeg je posljednji javno podržao i britanski princ Harry koji je sa svojom ženom Meghan objavio da sigurno neće imati više od dvoje djece, kako bi „pomogli okolišu“.

Naime, određene interesne skupine počele su javno zagovarati teoriju prema kojoj ne smijemo imati djecu, jer svako dijete troši kisik i generira CO2 već samim svojim disanjem, pa tako utječe na „klimatske promjene“. Taj stav nedavno je u anketi YouGov podržalo 53 posto ispitanika.

Naravno, ova propaganda vrši se samo u europskim zemljama koje ionako imaju negativan prirodni prirast, dok recimo u Nigeru svaka žena ima prosječno sedmero djece.