Netanyahu najavio gradnju pograničnog zida i deportaciju imigranata

Foto: Global Look Press / Ilia Yefimovich

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je izgraditi još jedan granični zid – ovaj put duž istočne granice zemlje s Jordanom – kako bi blokirao migrante “infiltratore” usred rastućih napetosti oko priljeva afričkih tražitelja azila.

“Podigli smo ogradu na našoj južnoj granici (Egipat) i zaustavili infiltraciju odande u Izrael”, rekao je Netanyahu u izjavi u nedjelju. “Time smo zaustavili više od milijun infiltratora iz Afrike, koji bi uništili našu zemlju. Sada ćemo izgraditi ogradu na našoj istočnoj granici (Jordan) i osigurati da odatle neće biti infiltracije.”

Izraelski čelnik objavio je svoju izjavu nakon sazivanja posebnog sastanka ministara svoje vlade kao odgovor na masovne nerede u kojima su sudjelovali eritrejski migranti u subotu u Tel Avivu. Pozvao je svoje ministre da pripreme nove planove za deportaciju ne samo stranih državljana uključenih u nasilje ovog vikenda, već i drugih afričkih migranata.

Netanyahuova vlada niječe izbjeglički status većini afričkih tražitelja azila, nazivajući ih “ilegalnim infiltratorima”. Zemlja navodno ima oko 25.000 migranata, uključujući 18.000 iz Eritreje. Mnogi od njih ilegalno su ušli u Izrael prešavši egipatski Sinajski poluotok. Južni granični zid Izraela dovršen je u prosincu 2013., što je rezultiralo naglim smanjenjem ilegalne imigracije u zemlju.

“Štitit ćemo svoje granice”, rekao je Netanyahu u nedjelju. “Mi ćemo zaštititi svoju zemlju.”

Premijer je pozvao na “oštre mjere” protiv rivalskih skupina eritrejskih migranata koji su se u subotu potukli u Tel Avivu. Više od 150 ljudi je ozlijeđeno, a izgrednici su razbijali izloge i oštetili automobile dok su baratali građevinskim materijalom i kamenjem, javljaju mediji. Ozlijeđeni su i deseci policajaca.