NATO-u treba “snažnija” industrija kako bi se popunile zalihe oružja i streljiva koje su ispražnjene kroz godinu dana opskrbe Kijeva, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik bloka Jens Stoltenberg na industrijskoj konferenciji u Njemačkoj.

Vojni blok predvođen SAD-om “mora nastaviti podupirati Ukrajinu” kao što je činio od 2014., inzistirao je Stoltenberg na Danu industrije u Berlinu, čiji je domaćin Savez njemačkih industrijalaca (BDI).

“Također nam je potrebna snažnija obrambena industrija”, ustvrdio je glavni tajnik. “Naše zalihe oružja i streljiva su iscrpljene i potrebno ih je obnoviti. Ne samo u Njemačkoj, već u mnogim zemljama širom NATO-a.”

Dodao je da se prošli tjedan sastao s predstavnicima vojne industrije i razgovarao o tome kako najbolje povećati proizvodnju i racionalizirati opskrbne lance, dodajući da je to “ključno za održavanje naše potpore Ukrajini”.

Stoltenberg je također ponovio svoj argument da samo ukrajinska pobjeda na bojnom polju može rezultirati pravednim i trajnim mirom.

SAD i njegovi saveznici poslali su Kijevu oružje, opremu i streljivo u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara u posljednjih godinu dana, nakon eskalacije sukoba.