NATO predlaže da Turska razriješi oružani sukob Azerbajdžana i Armenije

NATO je iskazao želju da saveznik Azerbajdžana i član NATO pakta Turska razriješi sukob između Azerbajdžana i Armenije u području Nagorno-Karabakh.

Na tiskovnoj konferenciji, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je govor zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğluom. Stoltenberg je izjavio kako je Turska „vrlo važan saveznik.

Duboko smo zabrinuti oko eskalacije neprijateljstva. Sve strane moraju odmah okončati rat i pronaći način za mirnim rješavanjem situacije. Očekujem od Turske da iskoristi svoj značajan utjecaj za smirivanje tenzija,“ izjavio je Stoltenberg.

Turska i Azerbajdžan su bliski saveznici, te su obje zemlje naseljene većinom muslimanima i Turcima, iako su u Turskoj zastupljeniji suniti, a u Azerbajdžanu šijiti.

Armenija je pak većinski nastanjena kršćanima, a opće je poznato da su Armenci bili žrtve genocida kojeg Turska i dalje ne želi priznati.

Na samoj konferenciji, Çavuşoğlu je optužio Armeniju za napade na civile i za počinjenje navodnih ratnih zločina, što je već uobičajena praksa medijske propagande svih zaraćenih strana u sukobima.

I dok Azerbajdžan ima podršku NATO-a preko Turske, Armenija je pak u bliskoj vojnoj suradnji s Rusijom.