NATO šalje dodatnih 3.500 vojnika u Irak

Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO pakta, najavio je u četvrtak da će u Irak biti upućeno još 3.500 vojnika, koji će se pridružiti 500 NATO-vih vojnika koji su već prisutni u zemlji. Sjedinjene Države trenutno u Iraku imaju oko 2.500 vojnika.

Stoltenberg je rekao da će nadograđena misija NATO-a uključivati više misija za obuku iračkih „sigurnosnih institucija“, uključujući područja izvan Bagdada.

Naša prisutnost temelji se na uvjetima i povećanje broja vojnika bit će postupno“, rekao je.

Stoltenberg je naznačio da je iračka vlada zatražila dodatne trupe i rekao da je osobno razgovarao s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem.

ISIL još uvijek djeluje u Iraku i moramo biti sigurni da se neće moći vratiti“, rekao je glavni tajnik. Razni mediji izvještavali su kako je na odluku NATO-a utjecao i raketni napad u ponedjeljak na kurdski grad Erbil, za koji je odgovornost preuzela šijitska militantna skupina lojalna Iranu. Tijekom napada ubijen je civilni izvođač, a devet osoba je ozlijeđeno, od kojih jedan američki pripadnik službe.

Na virtualnoj konferenciji za tisak u četvrtak, Stoltenberg je rekao da ministri NATO-a još uvijek razmatraju hoće li se povući iz Afganistana u svibnju, kako je predviđeno tijekom pregovora s talibanima.

Suočeni smo s mnogim dilemama i nema jednostavnih mogućnosti. U ovoj fazi nismo donijeli konačnu odluku o budućnosti naše prisutnosti. No kako se bliži krajnji rok za prvi svibanj, saveznici u NATO-u nastavit će usko savjetovati se i koordinirati tijekom sljedećih tjedana“, rekao je.