Navijači Celtica prkose zabrani isticanja palestinskih zastava na utakmicama

maxresdefault

Škotski nogometni klub Celtic suočen je s kaznom od strane UEFA-e nakon što su njegovi navijači mahali palestinskim zastavama tijekom utakmice Lige Prvaka u srazu s izraelskim klubom Hapoel Be’er Sheva. Celtic je utakmicu dobio s 5 : 2.

UEFA je zabranila isticanje političkih poruka na nogometnim utakmicama, što je kontradiktorno jer upravo sama EUFA često na utakmicama promiče određene političke i idološke poruke. Prije utakmice, navijači su upozoreni da će bilo kakvo iskazivanje političkog protesta na stadionu rezultirati sankcijama, uključujući financijske kazne ili pak igranje pred praznim tribinama.

Škotska policija zatražila je od navijača Celtica da ne donose palestinske zastave, prijeteći im uhićenjima, jer će se to smatrati „poticanjem na mržnju“, premda je nejasno kako isticanje legitimne zastave jednog naroda može biti poticanje na mržnju.

Ali unatoč upozorenjima, navijači Celtica odlučili su donijeti palestinske zastave na tribine, time dajući svoju potporu ideji Palestine kao samostalne države.

Masovnu akciju podrške Palestini organizirala je Facebook grupa pod nazivom „Maši zastavom Palestine, za Celtic, za pravdu“. U organizaciji inicijative, navijači Celtica pozvani su da podrže „Boycott, Divestment and Sanctions“ (BDS) pokret koji se trudi utjecati na svjetsku javnost ukazivanjem na nepravedan položaj Palestinaca u Izraelu, te poziva na bojkot i sankcije prema toj državi.

https://www.youtube.com/watch?v=6Ls_TI8s2Nc

Kada netko predstavlja institucije države Izrael, to je rijetko kada samo igra. Nogomet, UEFA i Celtic se u ovom slučaju koriste kako bi se prikrila nepravda koju sprovodi država Izrael. Tako će biti sve dok Izrael ne bude u potpunosti odgovoran pred međunarodnim zakonom i suoči se sa sankcijama za nebrojena kršenja rezolucija UN-a”, stoji u izjavi skupine.

UEFA je pred dvije godine već kaznila Celtic kada su njegovi navijači mahali palestinskim zastavama na utakmici protiv islandskog Reykjavika.

Zanimljivo je istaknuti i činjenicu da je navijačka skupina Celtica poznata pod nazivom Green Brigade sačinjena uglavnom od antifašistički orijentiranih pojedinaca, te ovakav čin predstavlja svojervrsnu kontradiktornost, s obzirom da je također poznato kako se mnogi antifašisti, posebice u Njemačkoj, često poistovjećuju s Izraelom kao simbolom borbe protiv anti-semitizma.

https://kriegistfrieden.files.wordpress.com/2010/09/israel_soli_pic2.jpg

http://platypus1917.org/wp-content/uploads/2010/10/antideutsch21.jpg

Izvor: RT / Tribun