Ne treba im „covid putovnica“: Ilegalna imigracija u EU porasla za 59 posto u prvoj polovici 2021.

Broj ilegalnih imigranata koji ulaze u države članice Europske unije povećan je za 59 posto u prvih šest mjeseci ove godine, budući da je nova ruta otvorena uz granicu s Bjelorusijom.

Izvješće granične agencije Frontex navodi da je u prvih šest mjeseci 2021. bilo 61.000 ilegalnih prelazaka u blok, napominjući da velik dio povećanja može objasniti zemljama koje ublažavaju ograničenja putovanja zbog koronavirusa.

Najveći porast ilegalnih migracija zabilježen je na zapadnobalkanskoj ruti, gdje je 18.600 imigranata ilegalno ušlo u EU, što je porast od 92 posto u odnosu na godinu prije, izvještava austrijski list Kronen Zeitung.

Frontex također procjenjuje da se porast dolazaka imigranata na Maltu i u Italiju može objasniti povećanjem broja krijumčarenja ljudi u središnjem Mediteranu.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, Italija je zabilježila porast dolazaka ilegalnih imigranata, kako samostalnim dolaskom plovila, tako i dolaskom brodova nevladinih taksi-organizacija kojima su dovođene stotine imigranata istovremeno.

Prošlog tjedna, francuska nevladina organizacija SOS Mediterranee zahtijevala je iskrcaj gotovo 600 imigranata na Siciliju nakon tvrdnje da njihove zalihe hrane sve više nestaju. Samo nekoliko dana kasnije, talijanska je vlada dopustila brodu da to učini.

Talijanski otok Lampedusa, koji se nalazi između Sicilije i Tunisa, također je posljednjih dana zabilježio nagli porast broja novih dolazaka, a izvještaj od prošlog tjedna napominje da je tijekom jednog vikenda na otok stiglo preko 500 imigranata.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, nova fronta u europskoj imigrantskoj krizi pojavila se u Litvi i dovela je do toga da je vlada zemlje proglasila izvanredno stanje.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova zemlje Arnoldas Abramavičius pozvao je ovaj tjedan EU da djeluje i spriječi nove prijelaze, koji su povećani za deset puta u odnosu na prošlu godinu.

Litvanska vlada također je optužila bjelorusku vladu na čelu s Aleksandrom Lukašenkom da pomaže imigrantima u ilegalnom prelasku granice u znak odmazde na sankcije EU.