Nakon što je nedavno došlo do pojave tuberkuloze, malarije i svraba na jednoj od autobusnih postaja Brusselsa, nedaleko od Europskog parlamenta, odlučeno je da na istoj više neće stajati gradski autobusi. Na dotičnoj stanici već duže vrijeme „kampiraju“ – imigranti.

Prema pisanju belgijskog lista Let Laaste Nuus, sindikat vozača autobusa naredio je vozačima da se ne zaustavljaju na postaji Brussels Noord zbog epidemije različitih zaraznih bolesti.

Naime, dotičnu postaju i njenu okolicu kao sklonište koriste imigranti koji su ilegalno ušli u Europu.

Čak se i policija vozi tim dijelom u parovima, pri čemu nose maske i ne izlaze iz automobila. To pokazuje koliko je nezdravo ovdje,“ rekao je Marcel Conters, predsjednik jednog od sindikata.

Sindikati su kritizirali neodlučnost političkih vlasti. „Malo ili nikakvog napretka postignuto je u rješavanju problema i sve se nastavlja i dalje,“ rekao je Conters.

Posljedica toga je da se situacija iz dana u dan pogoršava i da će sigurnost i zdravlje naših vozača i klijenata u budućnosti postati sve manje zajamčeni.“

Geert Witterzeel, šef sindikata ACV-a, potvrdio je da će problematična postaja biti ukinuta kao posljednja stanica i otkrio je da su sve privatne autobusne tvrtke koje koriste postaju obaviještene o situaciji.

Zaposlenici iz transportne tvrtke De Lijn već se mjesecima žale na nesigurne i nehigijenske uvjete u i oko postaje Brussels Noord.

U studenom 2018., De Lijn je objavio da „premješta svoja stajališta s postaje Brussels Noord zbog ustrajne neugodnosti transmigranata.

Glasnogovornik De Lijna rekao je za list GVA da „postoji mnogo neugodnosti zbog transmigranata u obliku otpada, izmeta i improviziranih mjesta za spavanje. Tvrtka za prijevoz bila je prisiljena intervenirati jer regija glavnoga grada Brusselsa nije riješila problem.

Članak u belgijskom dnevniku De Morgen od travnja 2019. navodi 57-godišnjeg vozača autobusa Andréa Vanderschrika koji je rekao da je „postaja postala jedno veliko smetlište“ i da „s tim strancima to sigurno nije ugodno za žene“.

Različite humanitarne organizacije dotičnim imigrantima donose hranu, uključujući kombi dostavu s diplomatskim tablicama koji dolazi iz Veleposlanstva Čada, a koji distribuira hranu svakog petka imigrantima iz te zemlje.

Većina imigranata na postaji potječe iz Eritreje, Sudana i Etiopije, a cilj njihova puta je Velika Britanija.