Nedavno istraživanje pokazalo je da optimalna razina vitamina D znatno smanjuje vjerojatnost da će osoba oboljeti od raka. Tim istraživača sa sveučilišta San Diego proučio je podatke tisuća osoba koje su sudjelovale u istraživanju, te je otkrio da razine vitamina D iznad 48 ng/mL (120 nmol/L) vode k 67 posto manjoj vjerojatnosti razvoja malignih bolesti u odnosu na osobe koje imaju razinu vitamina D ispod 20 ng/mL (50 nmol/L).

Službena medicina smatra da je 30 ng/mL (75 nmol/L) adekvatna razina vitamina D u krvi, dok se ispod 20 ng/mL (50 nmol/L) smatra nedostatkom vitamina D.

Istraživanja su također pokazala da je umjerena izloženost suncu tijekom čitavog života povezana sa 70 posto manjom vjerojatnošću razvoja raka dojke.

Japansko istraživanje pokazalo je da su visoke razine vitamina D povezane i sa smanjenom opasnošću od raka jetre, do 20 posto. Istraživanje je trajalo 16 godina i uključilo je 24.000 odrasle osobe.

Vitamin D pokazao se dobrim i u suzbijanju, odnosno usporavanju razvoja malignih bolesti, kroz usporavanje rasta stanica raka i ubrzavanje njihova odumiranja, ograničavanje formiranja krvnih puteva koje tumori trebaju da bi preživjeli, te poticanje stanične diferencijacije.