Čitav niz dokaza ukazuje na činjenicu da je sustav i proces proizvodnje, ispitivanja i osiguranja kontrole kvalitete cjepiva na upitnoj razini. Studije o sigurnosti i efikasnosti cjepiva selektivne su i pune metodoloških pogrešaka. Mnoga cjepiva često dobivaju dozvolu za primjenu bez adekvatnih ispitivanja koja dokazuju njihovu sigu rnost i učinkovitost, to je postalo pravilo a ne samo iznimka, tvrdi dr. Mateja Černič u svojoj knjizi „Ideological constructs of vaccination“.

Činjenica je da su se vladine agencije nadležne za izdavanje dozvola i regulaciju cjepiva u potpunosti oslonile na podatke o ispitivanjima koje im serviraju proizvođači, što je dovoljan razlog da se valjanost istih dovede u pitanje.

[do_widget id=text-53]

Američko ministarstvo zdravstva priznalo je da se njihova agencija za sigurnost lijekova FDA oslanja na podatke koje im serviraju proizvođači cjepiva. To vrijedi tijekom procesa odobravanja, kao i nakon njega. Čak i nakon što je lijek, odnosno cjepivo odobreno, na proizvođaču je da ispita njegovu sigurnost, FDA jednostavno pregledava rezultate koji su joj predočeni.

Svakom je jasno da ovakav sustav nije adekvatan, on praktički daje proizvođačima ovlast da sami sebe kontroliraju, čime se nalaze u sukobu interesa, te su takva ispitivanja podložna raznim manipulacijama.

Nedavno istraživanje cjepiva gripe pokazalo je da selektivan odabir testnih subjekata ima značajnu ulogu u određivanju učinkovitosti cjepiva kod starijih osoba. Autori istraživanja ukazali su na činjenicu da pacijenti slabijeg i po život rizičnog zdravlja imaju manju vjerojatnost da budu cjepljeni. Samim tim stvara se dojam da primanje cjepiva protiv gripe smanjuje rizik od smrtnosti, no doista se radi samo o statističkoj iluziji temeljenoj na selektivnom odabiru pacijenata.

Jeste li spremni za cjepiva iz Kine?

Prema riječima dr. Černič „istraživanja cjepiva su često toliko površna, da jedva da zadovoljavaju kriterije fakultetskog zadatka, te je sasvim očito da se radi o namjernim pogreškama“. Bez obzira radi li se o pristranoj selekciji subjekata, nedostatku placebo ispitivanja, ili jednostavno propustima u unosu podataka, epilog istraživanja uvijek ide u smjeru aklamacije proizvoda.

Pored površne metodologije ispitivanja i nedostatka adekvatnih rezultata istih, ispitivanja su često popraćena sukobom interesa. Znanost i empirijski pokazatelji očito imaju sporednu ulogu u cijelom procesu.