Neispavanost oslabljuje imunološki sustav

A man sleeping

Iako kratkoročno manjak sna može potaknuti reakciju imunološkog sustava, dugotrajno uskraćivanje sna uzrokuje slabljenje imunološkog sustava organizma.

Istraživači su uzeli uzorke krvi od 11 parova identičnih blizanaca sa različitim obrascima spavanja i otkrili da osobe koje kraće spavaju imaju oslabljeni imunološki sustav, u odnosu na vlastitu braću.

Imunološki sustav funkcionira najbolje kada se organizam dobro naspava. Sedam ili više sati sna je preporučljivo za optimalno zdravlje“, kaže dr. Nathaniel Watson.

Specifično za ovo istraživanje je to što su sudjelovali identični blizanci. Naime, genetika uvjetuje 31 do 55 posto našeg sna, dok je za ostatak zaslužno naše ponašanje i okolina u kojoj se nalazimo.

Kratkoročno skraćivanje sna može probuditi i aktivirati imunološke stanice. No, dugoročno uskraćivanje sna ima upravo suprotan učinak, isključuje dio programa imunološkog sustava koji utječe na reakciju bijelih krvnih zrnaca.

Rezultati se podudaraju sa istraživanjima koja su pokazala da osobe sa manjkom sna, kojima je dano cjepivo, imaju slabiju reakciju antitijela, te je čak moguće da umjesto stjecanja imuniteta, obole od ubrizganih virusa“, rekao je dr. Watson.