Kineska svemirska postaja Tiangong-1 više se ne nalazi pod kontrolom, a njen pad na Zemlju očekuje se unutar nekoliko tjedana. Stručnjaci ipak ne znaju gdje i kada će pasti.

Tiangong-1 je svemirski laboratorij mase 8.5 tona. Lansiran je u rujnu 2011. godine, a trebao je služiti kao kineska svemirska postaja do 2022. godine.

U rujnu 2016., kineski dužnosnici potvrdili su kako su izgubili kontrolu nad letjelicom te da će ona pasti na Zemlju krajem 2017. Međutim, postaja je još uvijek u orbiti, a stručnjaci su izračunali da bi mogla ući u zemljinu atmosferu do travnja ove godine. Mjesto udara je široki pojas koji se proteže od središta SAD-a, do južnog dijela Australije.

Tek u zadnjem tjednu biti ćemo u mogućnosti govoriti o tome s više pouzdanosti,izjavio je Jonathan McDowell, astrofizičar iz centra Harvard-Smithsonian.

Veći dio postaje pri prolasku kroz atmosferu bi trebao izgoriti. Neki dijelovi bi mogli proći taj put i kao krhotine udariti u Zemlju. Šanse da pritom stradaju ljudi procijenjene su na 1 prema nekoliko milijuna.

Dosada nitko u povijesti svemirskih letova nije stradao na zemlji od krhotina svemirskih letjelica koje su padale na Zemlju. Jednu osobu svojedobno je pogodio dio letjelice, ali ona nije bila ozlijeđena.

Vjeruje se kako će većina krhotina pasti u ocean.