Britanske prosvjetne vlasti navodno su pokrenule istragu nakon zabinutosti roditelja učenika u osnovnoj školi u Coventryu da novi učenik s kojim njihova djeca idu u razred nema 15 godina, kako on to tvrdi, već da se radi o odraslom muškarcu, za kojeg vjeruju da možda ima i do 40 godina.

Prema njihovim riječima, učenik rodom iz Gambije, ujedno tražitelj azila, izgleda daleko starije za jednog tinejdžera, a prema dostupnim fotografijama, radi se o osobi koja je već počela ćelaviti, što se obično maloljetnicima ne događa.

Šok i vjeverica: Belgijanci otkrili da preko 73 posto „imigrantske djece“ zapravo čine odrasli

Cijeli slučaj izašao je u javnost tako što je jedna od učenica objavila njegovu sliku na društvenim mrežama i postavila kritičko pitanje o njegovoj navodnoj dobi. Naravno, britanske učitelje nije zabrinulo to što možda imaju proćelavog muškarca u učionici s djecom, već su pozvali na razgovor roditelje učenice koja je objavila fotografiju, smatrajući to zlostavljanjem proćelavog učenika.

Ne možete kriviti djecu radi objave, on izgleda kao da ima 40 godina. Za Boga miloga, pa vidite da je proćelav“, komentirala je majka učenike koja je objavila sliku.

U školi su nam rekli da im je i samima njegov izgled bio čudan, ali da su im imigracijske službe rekle da ima 15 godina. Smeta me da pokušavaju za nešto okriviti moju kćer koju sam uvijek učila da propitkuje stvari za koje misli da nisu ispravne.

Imam osjećaj da sam im išla na živce te da im samo radim probleme. U školi su mi rekli da nije prikladno da se raspitujem za njegovu dob. Nema šanse da taj momak ima 15 godina, meni izgleda poput 40-godišnjaka.

Roditelji policiji prijavili bradatog školarca za kojeg sumnjaju da ima 30 godina

Iz škole su službeno poručili da su dužni postupati u skladu sa smjernicama koje im daje ministarstvo obrazovanja, te u skladu s imigracijskim postupkom.

Kad učenici stignu u Veliku Britaniju i zatraže upis u školu, lokalne vlasti i škola dužni su postupiti prema zahtjevu. Ako postoje sumnje glede učenikove dobi, mogu tražiti dodatne dokumente poput rodnog lista i putovnice. Međutim, u nekim slučajevima učenici koji dođu kao tražitelji azila te dokumente nemaju. I tu otio staje priča, predstavnici škole rekli su da su učinili sve u skladu sa zakonom.

Danska: Testiranjem starosti 800 „maloljetnih“ imigranata ustanovljeno da ih je 600 odraslih

Prema vladinim smjernicama, tražitelji azila koji dođu u Veliku Britaniju bez osobnih dokumenata i izjave da su maloljetni tretiraju se kao maloljetni, te imaju dodatna prava u odnosu na odrasle tražitelje azila, te ih se ne može deportirati dok ne navrše 18 godina.

Švedska: Juniorski prvak u džudu čeka deportaciju jer ipak nije „junior“

Švedski pedijatar: Neki su stari i po 40 godina

Švedski zubar kažnjen nakon što je otkrio da su 80 posto imigrantske djece zapravo odrasle osobe