Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa, kao i austrijski Austrian Airlines prestali su objavljivati ​​„dame i gospodo“ na najavama kako bi postali rodno neutralniji.

Lufthansa je najavila da će napustiti pojmove poput „dame i gospodo“ da se obraćaju putnicima na letovima i umjesto toga koriste rodno neutralniji jezik poput „dragi putnici“ ili samo „zdravo“.

Posade doista trebaju odabrati govor koji je upućen svim putnicima“, rekao je glasnogovornik zrakoplovne tvrtke, prenio je francuski list Le Figaro.

Ovo je proces koji će potrajati neko vrijeme“, rekao je glasnogovornik dodajući kako će se nova politika proširiti na sve tvrtke pod kišobranom Lufthanse, uključujući Austrian Airlines, Swiss, Eurowings i Brussels Airlines.

Kronen Zeitung potvrdio je da će Austrian Airlines provoditi istu politiku. Austrijske novine napomenule su da su se i druge zrakoplovne kompanije poput Air Canada i Delta airlines također prebacile na jezik bez spola, a Air Canada je u 2019. izbacila „dame i gospodu“.